Bylinkové pesto

Bylinkové pesto

Teď je tolik bylinek, že je nestačíme sklízet. Pomazánky, saláty, něco už je nasušené a prostě pořád je jich dost. Takže ideální čas na pesta. Pesta u nás dělá hlavně dcera, takže já jen rozdávám a předám recept. Není to typické italské pesto, ale suroviny jsou většinou naše domácí.

Suroviny:

Bazalka, naťová petržel, pažitka, kerblík

olivový olej

česnek

sůl

citronová šťáva

parmezán, může být i eidam

vlašské ořechy

Postup:

Bylinky rozmixujeme s olejem přidáme sůl, citronovou šťávu a rozetřený česnek. Ještě rozmixujeme a nakonec přimícháme nastrouhaný sýr a nastrouhané vlašské ořechy. Již nemixujeme jen zamícháme. Pokud budete používat pažitku doporučuji trochu nakrájet, protože jde špatně rozmixovat. Jestli máte málo bylinek udělejte klidně směs, ale když máte dostatek udělejte každou bylinku zvlášť. Při nejbližším grilování můžete udělat degustaci, třeba s grilovanou zeleninou.

Toto je část mých bylinek v jednom z vyvýšených záhonu. Tohle prostě volalo po zpracování.