Bylinkové sirupy

Bylinkové sirupy

Začala sezóna bylinkových sirupů. U nás se osvědčil bezinkový, meduňkový, mátový a  mateřídouškový. Letos ještě přidám z dobromysli. Sirup jde udělat ze spousty oblíbených bylin. Ale nezapomínejme., že je z bylin a proto není vhodné dlouhodobě pít jeden druh. Výjimka je meduňka a dobromysl. Ostatní sirupy je potřeba střídat.

Je rozdíl mezi bylinkovým sirupem k běžnému pití do limonády, čaje nebo třeba na ochucení do smoothie a například jitrocelovým sirupem na kašel.

Jitrocelový sirup na kašel

Budeme potřebovat jen lístky jitrocele kopinatého a bílý nebo tmavý cukr a nebo taky med. Lístky jitrocele nakrájíme, dáme do sklenice, pořádně zmáčkneme a zasypeme vrstvou cukru. Postupně vrstvíme až je sklenice plná. Poslední vrstva je cukr. Dáme třeba na okno a necháme stát asi 2 týdny. Po dvou týdnech lístky pořádně vymačkáme a sirup slejeme do sklenice a dáme do lednice. Sirup je nejen účinný na kašel ale je dobrý i chuťově, přesto používat jen 3x denně lžíci.

Bylinkové sirupy na limonády recept:

Bylinky

4 l vody

3 kg cukru

 0,5 kg bio citronu

Napsat do množství bylinek váhu je těžké. Třeba bezinky asi 80 květů podle velikosti. Já mám košík na 5 kg a natrhám ho plný je jedno jestli jsou to bezinky nebo třeba meduňka. Bylinky pečlivě propláchnu ve vodě. U bezinek stačí ustřihnout větší stopky, ostatní bylinky je lepší trochu nakrájet. Citrony nakrájet na tenké plátky, přidat k bylinkám a nechat 24 hodin louhovat. Bylinek by tam mělo být dostatek, ale musí být všechny ponořené ve vodě. Druhý den slejeme, všechno pořádně vymačkáme a přidáme cukr. Dáme na plotnu a pomalu mícháme a zahříváme, ale jen aby se rozpustil cukr.  V žádném případě nevaříme, nepřidávám žádnou kyselinu citronovou ani konzervační prostředky. Sirup by měl vydržet v chladnu celý rok. Protože sirupů děláme hodně, tak raději zavařujeme na 80°C  20 minut.

Domácí sirupy na zimu jsou vynikající věc. Pokud děláme sirupy pro děti, měly by být hlavně z ovoce. Začínají dozrávat jahody, za  chvilku bude rybíz, maliny, višně a další ovoce vhodné na sirupy.