Domácí jogurt

Suroviny:

1 l mléka

1 bílý jogurt


Postup:

Čerstvé plnotučné mléko (běžně z obchodu, ale v chlazených potravinách to čerstvé ne trvanlivé) přivedeme k varu, vypneme a necháme zchládnout asi na 40 stupňů. Samozřejmě bez teploměru stačí zkusit teplotu prstem. Mléko musí být teplé,ale ne horké aby jogurt správně pracoval. V části mléka metličkou rozmícháme jeden čerstvý bílý jogurt a přidáme zbytek mléka. Ihned plníme do skleniček a dáme do tepla. Nejlépe zabalit do deky a nechat pracovat zhruba 10 hodin. Lahvičkami nehýbat s neodkrývat. Pokud chcete jogurt "smetanovější" můžete přidat s jogurtem i 1 lžíci sušeného mléka.

Na fotce "hnízdečko" ze 2 litrů mléka.