Domácí kečup

Domácí kečup

Dobrý domácí kečup nejde udělat bez kvalitních rajčat. Potřebujeme rajčata kečupového typu. To jsou rajčata masitá s minimem šťávy. Ostatní rajčata se musí dlouho vařit. Dělám základní kečup bez dalších příchutí a dochucovadel. Pokud má někdo rád ostrý kečup, přidá třeba feferonky.

Suroviny:

3 kg masitých rajčat

2 čerstvé červené papriky

3 jablka

1 malá červená řepa

sůl, ocet, cukr, 1 svitek skořice, 3 bobkové listy

Postup:

Červenou řepu dáme uvařit i se slupkou do změknutí, potom ji oloupeme a nakrájíme. Řepu dáváme jen pro barvu, takže stačí jen malá. Jablka zbavíme jadřinců a i se slupkou nakrájíme. Jablka osahuji pektin, zahustí kečup a zjemní chuť. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme.

Všechnu zeleninu dáme do hrnce, trochu povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme skořici, bobkový list, sůl, ocet a cukr dle chuti. Vaříme do potřebné hustoty. Vyděláme skořici a bobkový list a znovu rozmixujeme. Naplníme sklenice a sterilizujeme na 80 °C po dobu 20 minut.