Hroznová marmeláda s jablky

26.08.2018

Hroznová marmeláda s jablky

Trochu netradiční, ale výborná podzimní marmeláda. Z hroznové šťávy se většinou dělá želé. Marmeládu z hroznů doplňuji o jablka. Chutě se skvěle doplňují a jablka obsahují spoustu pektinu.

Suroviny:

2 kg hroznů

2 kg jablek

1 kg cukru

30 g citrusového pektinu ( na 1 kg hotové ovocné směsi 10 g pektinu )

Postup:

Poměr hroznů a jablek je jen orientační. Hrozny obereme a rozmačkáme. Jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle i se slupkou. Jablka a hrozny spolu úplně rozvaříme a nakonec přepasírujeme. Ovocnou směs zahřejeme, přidáme citrusový pektin rozmíchaný v trošce cukru a povaříme 1 minutu. Potom přidáme zbytek cukru a vaříme ještě 5 minut. Nalejeme do skleniček, otočíme dnem vzhůru, nebo můžeme sterilizovat na 80 °C na 20 minut.

Ovoce rozvařím a pasíruji, je to pracnější, ale chutnější. Můžeme jen odšťavnit a použít šťávu, ale potom budeme mít spíš konzistenci želé.