Hroznový kompot

Hroznový kompot

Dnes pěstuje většina zahrádkářů na zahradě stolní odrůdy vinné révy. Hrozny vypěstované doma bez jakékoliv chemie je nejlepe sníst čerstvé. Čerstvé hrozny jsou dobré v domácí limonádě. Zamrazené je můžeme používat místo kostek ledu do limonády. Ledové hrozny můžeme přidat i do horkého čaje. Čaj trochu ochladí, což oceníme při ranním spěchu. Zároveň čaj ochutí a mírně osladí hroznovým cukrem.

Všechno se čerstvé spotřebovat nedá a tak přijde i na zavařování. Pár skleniček hroznového kompotu v zimě určitě přijde k chuti. Zavařuji stolní hrozny, které mají větší plody. Drobnější odrůdy se dají taky zavařit, ale je tam velké množství peciček. Drobné hrozny je lepší použít na víno, mošt, sirup nebo marmeládu. Kdo nezavařuje hrozny často může být překvapený zrnky vinného kamene v nálevu. Nedělá se často, ale může se vám to stát třeba u moštových odrůd hroznů. Je to většinou takový bílý skoro průhledný krystalek. Je to přirozené a naprosto neškodné. Vinný kámen se tvoří i ve víně a používá se například na pečení místo kypřícího prášku. V drtivé většině kompotů se neudělá, takže jen pro informaci.

Do kompotu můžeme použít každou odrůdu zvlášť a nebo namíchat. Modré odrůdy nebudou mít tak intenzivní barvu jak čerstvé. Barva se uvolní do nálevu a hrozny mají světlejší barvu, na chuť to nemá vliv.

Zavařuji stejně jak ostatní ovoce. Zaleji cukerným roztokem a sterilizuji na 80 °C 20 minut.