Hrstková polévka

Hrstková polévka


Trochu opomíjená, ale teď v zimě ideální polévka. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Obsahují značné množství vitamínů skupiny B, vápník, železo a další nerostné látky. Takže luštěniny, kroupy a kořenová zelenina jsou ta pravá kombinace nejen na zimní polévku.


Suroviny:

Fazole, hrách, čočka, cizrna, mungo a kroupy, to vše v jak název napovídá po hrstech.

Mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, lžíce sádla, sůl, majoránka


Z luštěnin stačí jen fazole, hrách a čočka. Ale samozřejmě přidejte i ty co máte rádi a běžně je používáte. Mimo čočku je potřeba luštěniny přes noc namočit. Ne všechny se vaří stejně dlouho. Napřed dáme vařit fazole, hrách a cizrnu. Mungo je o dost menší, tak ho přidáme později a čočku až poslední ta se vaří nejkratší dobu. Kroupy vařím zvlášť a do polévky přidávám až po propláchnutí.


Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, spolu s kořenovou zeleninou nakrájenou na kostičky. Nakrájený česnek přidáme až ke konci na krátkou dobu. Orestovaná zelenina dodá polévce lepší chuť a trocha tuku umožní využít všechny potřebné vitamíny ze zeleniny.


Do uvařených luštěnin přidáme zeleninu, kroupy, sůl a krátce povaříme. Ochutíme majoránkou a posypeme cibulovou natí. Pokud servírujete v talíři po babičce, tak již jen prostě přeji dobrou chuť.