Hruškové kompoty

Hruškové kompoty

Kompoty nějak vyšly z módy. Zavařuje se ovoce na pečení buchet jako jsou meruňky, švestky, třešně a podobně. Dřív se kompoty podávaly po obědě, nebo třeba i k masu. Například kompot z hrušek je výborný, ale je lepší udělat několik chuťových variant, aby nám nezevšedněly.

 

Hrušky můžeme zavařovat se slupkou a nebo loupané. Domácí hrušky, které jsme vypěstovali bez jakýchkoliv postřiků, můžeme zavařovat se slupkou. Ve slupce a pod ní je nejvíc tělu prospěšných látek. Kupované ovoce se doporučuje různě umývat a okrajovat, abychom se zbavili zbytků různých postřiků. Nevím jestli mne takové články mají pobavit a nebo se nad tím víc zamyslet. Nedovedu si dost dobře představit, že všechny ty postřiky jsou jen na slupce a ne v celé dužnině. Proto pokud máme možnost zavařit kvalitní domácí ovoce, využijeme toho.

Já mám letní hrušky, které jsou na jídlo naprosto skvělé, ale nedají se dlouho uskladnit. Jsou to ty klasické "máslovky" a rychle dozrávají, takže zavařuji a suším většinou ty letní a zimní uskladním.

Hrušky klasické zavařené i se slupkou jsou dobré, ale loupané jsou chuťově jemnější. Pár podzimních hrušek zavařuji s kořením, ale ty jemné letní s ovocem.

Nejlepší jsou s přidaným pomerančem. Chuť hrušek a pomeranče se výborně doplňuje. Z části pomerančů vyloupu jednotlivé dílky a úplně zbavím bílých částí. Ze zbytku vymačkám šťávu. Do sklenice naskládám hrušky a pomeranč, naleji trochu pomerančové šťávy, doleji cukerným rozvarem a zavíčkuji. Na malou sklenici rozvařím asi 1 lžíci cukru na velkou 2 lžíce. Šťáva s pomeranče zajistí, že hrušky zůstanou krásně bílé.

A k růžové variantě hrušek nám pomůže červené ovoce. Já dávám ostružiny, protože mi zrovna dozrávají.  Borůvky již mám sklizené, ale to je taky výborná kombinace. Hodí se třeba jeřabiny, prostě co najdete na zahradě. Zavařuji na 80 stupňů 20 minut.