Jablečné müsli bochánky

07.02.2019

Jablečné müsli bochánky

Po loňské vysoké úrodě ovoce, máme spoustu zavařenin a taky sušeného ovoce. Například jablka zavařená na štrůdl jsou vynikající. Protože štrůdl a podobné moučníky jsou většinou s tukem a cukrem, který se snažíme trochu omezit, tak jsem zkusila jablečné bochánky bez mouky, cukrů, tuku i vajec a přesto jsou moc dobré.


Suroviny:

2 hrnky ovesných vloček

2 hrnky zavařených strouhaných jablek

hrst vlašských ořechů

hrst křížal

2-3 lžíce medu


Postup:

Ovesné vločky opražíme na sucho v pánvi. Přidáme nasekané vlašské ořechy a ještě krátce spolu orestujeme. Křížaly nakrájíme na menší kousky a přidáme k vločkám a ořechům. Já jsem použila křížaly z hrušek a švestek, protože jich mám hodně. Vhodné jsou jakékoliv křížaly. Kdo má svoje zavařená nastrouhaná jablka bez vody, tak je použije. Kdo nemá, tak si nastrouhá a podusí čerstvá jablka. Je lépe použít podušená  jablka, protože syrová při pečení pustí moc šťávy.

Smícháme suché ingredience, přidáme jablka a med. Není potřeba přidávat žádný cukr ani mouku. Sladkou chuť zajistí křížaly a med. Rukama namočenýma ve vodě vytvaruje malé bochánky, klademe na pečící papír a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů 20-30 minut.

Jablečné bochánky jsou dobré s kefírem nebo k jogurtu, ale taky třeba jen k čaji.