Jahodová charlotta

13.06.2018

Jahodová charlotta


Suroviny:

Roláda

 6 vajec

6 lžic krystalového cukru

5 lžic polohrubé mouky

1 lžíce vanilkového pudinku

Jahodová marmeláda

Náplň

2 zakysané smetany

250g jahod 

Cukr

6 plátků želatiny, nebo želatinový ztužovač za studena

Postup:

Nejdřív upečeme klasickou roládu. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku, pudink a nakonec lehce vmícháme sníh. Na větší plech dáme pečící papír a nalejeme na něj piškot. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Necháme trochu zchládnout a ještě teplé i s pečícím papírem srolujeme. Po úplném vychladnutí sundáme z papíru, natřeme jahodovou marmeládou a znovu zatočíme. Nakrájíme zhruba na centimetrové dílky.


Několik jahod si odložíme stranou a zbytek rozmačkáme, přidáme cukr dle chuti a zakysanou smetanu. Do misky vyskládáme kolečka rolády a půlky jahod. Samozřejmě může se jen hustě vyskládat roláda. Když máme vyloženou celou misku, tak do směsi jahod a smetany přidáme želatinu a nalejeme na roládky. Nakonec ještě poklademe celý povrch kolečkami rolády. Dáme ztuhnout do ledničky. Před podáváním vyklopíme na talíř. Charlotta je výborná i s čerstvými malinami, nebo borůvkami a marmeládu dáváme vždy stejnou jako použité ovoce.

Misku vyskládáme jahodami a roládou. Vždycky se najde nějaký nedočkavec, který nechce čekat až charlotta ztuhne, tak pro ty je dobré naplnit pár malých misek. No a na svačinu do práce se líp přenáší malá charlotta ve sklenici, než dílek dortu. 
                                Všechno  zalejeme směsí jahod a smetany a dáme ztuhnout.