Jahodový kompot a jahodová marmeláda

14.06.2018

Zavařování jahod

Sezóna jahod vrcholí a je čas něco uschovat i na zimu. Receptů na zpracování jahod je nepřeberné množství. Když se do jahodové marmelády přidá červený rybíz, tak krásně zhoustne a má výraznější chuť. Velice dobrá je kombinace rebarbory a jahod. Jahody výborně chutnají a hlavně krásně voní a proto je nejraději zavařuji samotné.

Jahodový kompot

Jahody očistíme, omyjeme a lehce prosypeme krystalovým cukrem. Necháme odležet třeba přes noc. Jahody pustí šťávu. Jahody vybereme naplníme do sklenic a zalejeme šťávou. Sterilizujeme dvacet minut na 80 stupňů. V kompotu není žádná přidaná voda a jahody zůstanou pevné a červené.

Jahodová marmeláda

Potřebujeme jen jahody, cukr a pektin z citrusových plodů. Bylo by škoda do domácí marmelády dávat konzervanty. Konzervuje cukr a k zahuštění je nejlepší pektin z citrusových plodů. Ten kupuji v obchodě se zdravou výživou. Na zahuštění se dá použít i rybízová šťáva, ale já mám ráda jahodovou a rybízovou marmeládu zvlášť. Jahody rozmačkáme a přivedeme k varu. Pektin smícháme s trochou cukru a přidáme k jahodám, krátce povaříme a přidáme zbytek cukru. Povaříme asi 5 minut a během vaření sbíráme pěnu. Ještě horké plníme do sklenic. Stačí otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Já jsem zvyklá sterilizovat, ale nemusí se. Hlavně nemixovat a nepasírovat. Myslím, že je to naprosto zbytečné a změní se i výsledná chuť.


Ještě k tomu pasírování, to je namístě určitě u rybízu, ostružin a jiného ovoce, kde jsou větší zrníčka. Ale všimli jste si kolik těch moderních superpotravin má malé semínka? Jahody, maliny, borůvky, ostružiny, brusinky a další. Možná to hlavní není v dužnině, ale svoji roli hrají ty semínka. Superpotraviny to je spíš móda a byznys. Pestrá strava a hlavně například naše vypěstované jahody a ostatní dobroty to jsou ty opravdové superpotraviny.