Kdoulová marmeláda

21.10.2018

Kdoulová marmeláda

Kdo má kdouloň na zahradě, tak marmeládu určitě dělá. Pokud nemáte, určitě si pár kdoulí kupte a marmeládu uvařte. Kdoulová marmeláda je vynikající. Nemusí se dávat žádné želírující přípravky má dostatek pektinu. Důležité je kdoule nechat po utržení dozrát, třeba i několik týdnů. Kdoule musí být úplně žluté, teprve po uležení se plně rozvine charakteristická vůně a chuť.

Kdoule pečlivě zbavíme chloupků na povrchu, vykrajíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Kdoule na vzduchu rychle hnědnou, takže vkládáme vždy do vody okyselené citronem. Nakrájené kdoule dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a podlejeme vodou. Kdoule mají málo šťávy, proto se musí podlít vodou. Rozvaříme do měkka a rozmixujeme. Výsledek by měla být hustá kaše. Přidáme cukr, povaříme, dáme do skleniček a sterilizujeme na 80 stupňů 20 minut.

Vynikající je například k paštikám.