Kdoulový sýr s mandlemi

Kdoulový sýr s mandlemi

Kdoule jsou krásné ovoce s úžasnou vůní a letos se jich urodilo po dlouhé době hodně. Bohužel k přímé spotřebě se nehodí. Výborná je kdoulová marmeláda, povidla a nebo kdoulový sýr. Kdoule musí být úplně zralé, nejlépe několik týdnů odleželé.

Začneme stejně jako u marmelády. Kdoule pečlivě zbavíme chloupků na povrchu, vykrajíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Kdoule na vzduchu rychle hnědnou, takže vkládáme vždy do vody okyselené citronem. Nakrájené kdoule dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a podlejeme vodou. Kdoule mají málo šťávy, proto se musí podlít vodou. Rozvaříme do měkka a rozmixujeme. Výsledek by měla být hustá kaše. Přidáme cukr podle chuti a vaříme tak dlouho až se za vařečkou dělá cestička. Nakonec přidáme celé loupané mandle. Na plech dáme pečící papír a stejnoměrně rozetřeme. Sušíme v troubě při nízké teplotě. Výsledek by mělo být takové tužší želé. Nakrájíme na dílky a skladujeme v uzavíratelné nádobě. Barva na fotce je jiná, ve skutečnosti je sýr červený.