Hrušky s kořením a šípky

Hrušky s kořením a šípky

Hruškové kompoty již máme většinou zavařené, ale z podzimních hrušek ještě můžeme pár kompotů zavařit. Na tento kompot používám co nejmenší hrušky. Neloupu je, jen je rozkrojím na poloviny a vykrojím jadřinec. Očistěné hrušky skládám do sklenic spolu s kořením a šípky. Šípky vybírám ještě pevné a jen odstraním stopku a zbytek okvětí. Šípky jsou v kompotu jen pro chuť hrušek. Pokud by jsme chtěli použít na jídlo i šípky, musely by se rozkrojit a vyčistit vnitřek.

Do sklenic přidám ještě celou skořici, badyán, hřebíček a celý kardamon. Koření ve sklenicích vypadá hezky a často se ho dá moc a potom kompot zhořkne. Takže stačí od všeho jen trochu, ono se to rozleží.

Kompot se výborně hodí ke zvěřině a taky k různým paštikám.