Kulajda

Kulajda

Dostala jsem košík hříbků, takže došlo na řízky z hub, omáčku a samozřejmě oblíbenou kulajdu. Teď v září je na zahradě krásný kopr a kořenová zelenina, tak chyběly jen ty hříbky.

Suroviny:

čerstvé houby

1 větší cibule

2 mrkve

1 petržel

3 brambory

200 ml čerstvé smetany

4 vejce

čerstvý kopr

lžíce sádla, lžíce hladké mouky

sůl, drcený kmín a ocet


Postup:

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a krátce orestujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, sůl, drcený kmín, poprášíme moukou, promícháme a zalejeme vývarem. Krátce povaříme a přidáme nakrájené brambory. Jakmile jsou brambory měkké , tak polévku dochutíme smetanou, octem a přidáme nasekaný čerstvý kopr. Podáváme se zastřeným vejcem. Pokud se nám nechce vařit samostatně zastřená vejce, tak můžeme do hotové polévky opatrně vyklepnout vejce. Polévka je hustá, takže se vejce nepotopí. Polévku ještě povaříme asi 2 až 3 minuty. Polévkou nemícháme, aby nám zůstala vejce pěkně pohromadě, hlavně žloutek.