Mazanec se sušeným ovocem

Mazanec se sušeným ovocem

Do klasického mazance se dávají hrozinky a mandle. Po loňské velké úrodě ovoce, máme většinou zásobu sušeného ovoce, takže můžeme využít domácí zásoby. Mazanec s různými křížalami je výborný.

Suroviny:

500g hladké mouky

120g cukru

120g tuku

4 žloutky

1 kostka droždí

Špetka soli

250 ml mléka

hrst nasekaných mandlí

2 hrsti nakrájených sušených jablek, hrušek, meruněk, švestek atd.

1 vejce na potření mazance a mandlové lupínky na posypání


Postup:

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, cukru a spolu s vlažným mlékem zaděláme na kvásek. Necháme vykynout a jak se začnou dělat bublinky přidáme zbytek surovin a zpracujeme těsto. Necháme vykynout, vytvarujeme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lupínky mandlí. Velikonoční mazanec byl obřadní pečivo a tak by se měl ještě nahoře naříznout do tvaru kříže. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi půl hodiny.