Medvědí česnek

Medvědí česnek

V poslední době velký módní trend. Naštěstí se sbírá nať a ne cibulky a semínka. Ale některé trendy jsou i prospěšné. Pokud česnek nekupujeme na trhu, tak si uděláme krásnou jarní procházku a ještě z něho potom něco dobrého. Medvědí česnek je nejlepší čerstvý na pomazánky, pesto, špenát, nádivky, prostě každý dle svého. Já mám ráda špenát z kopřiv,medvědího česneku a čerstvého špenátu. Všechno stejným dílem.

Uchování česneku na zimu je další velké téma. Někdo je zastánce mražení, jiný sušení atd. Já suším jen trochu listů, ale nechávám je celé a suším v sušičce jen na 40 stupňů. Zůstanou krásně zelené a jdou v ruce krásně rozemnout, ale to až při vaření. Dávám je v zimě třeba do knedlíčků nebo karbanátků. Uchování v mrazáku je lepší a dá se zamrazit i pesto. Pesto mrazím bez sýru jen medvědí česnek, olej, citron, vlašské ořechy a sůl. Dát do malých uzavíratelných krabiček a zamrazit. Po rozmrazení přidat nastrouhaný sýr a hotovo.

Medvědí česnek je snadné pěstovat na zahradě. Není potřeba sbírat ve velkém v lese.


Stejná móda jsou teď na jaře i kopřivy. Jsou výborné na vaření, na čaj, do domácí kosmetiky a třeba sirup z kopřiv je vynikající. Ale nesmíme zapomínat , že kopřiva je močopudná. Pokud ji nepoužíváme cíleně k léčbě nějakého zdravotního problému, neměla by se používat dlouhodobě.

Taky vás na jaře potěší celé plochy pokryté dymnivkami? Jsou nádherné. Dymnivka se dřív používala jako léčivka, ale je mírně jedovatá. 

Sasanka hajní krásná, něžná a prudce jedovatá. Při sběru česneku svádí k natrhání kytičky do vázy, tak ať se vám nedostane šťáva do očí. Může způsobit zánět spojivek.

      Další sasanka teď na jaře v lese. Sasanka pryskyřníkovitá stejně jako sasanka hajní je jedovatá.

Přes vůni česneku ji v lese neucítíte. Tam kde není česnek, fialky cítíte už z dálky. V lese, na mezích, na loukách i na zahradách nás potěší krásou a vůní. Fialka je léčivka.