Nakládaná pečená rajčata

Nakládaná pečená rajčata

Na první pohled vypadají stejně jako nakládaná sušená rajčata. Použití je podobné, ale sušená rajčata se hodí i jako příloha a do některých receptů jsou vhodnější, protože jsou šťavnatější. Nepotřebujeme dlouhé sušení  a přesto na zimu budeme mít uschovaná vynikající vlastní rajčata.

Suroviny:

Rajčata, sušená bazalka, sušené oregano, mořská sůl, rostlinný olej

Postup:

Rajčata na pečení je nejlepší vybírat menší, tak kolem 3 cm průměr. Když pečeme hodně malá rajčata mají většinou málo dužniny. Velká rajčata je potřeba rozkrájet na plátky a nebo díly a při pečení z nich zbytečně vyteče šťáva.

Rajčata rozkrojím podélně na polovinu a vyříznu "bubáka". Naskládám na pečící papír a dám péct do předehřáté trouby na 150 °C.  Sůl hned na začátku nedávám, protože po nasolení by začaly hodně pouštět vodu. Koření taky nedávám hned, protože potom se dost přepaluje. Když jsou rajčata upečena tak napůl, teprve dávám sůl a koření. Rajčata jsou ještě dost šťavnatá na to aby vsákla sůl a koření. Délka celkového pečení záleží na velikosti rajčat a na troubě. Většinou kolem 2 hodin, protože by se neměla péct moc prudce.

Rajčata naskládám do sklenic, zaleji olejem a dám sterilizovat na 80 °C na 20 minut.