Nakládaná sušená rajčata

05.08.2018

Nakládaná sušená rajčata

 Na začátku léta se nemůžeme dočkat prvních rajčat a potom je jich tolik, že nevíme co s nimi. Když už podělíme kde koho, tak nám nezbyde nic jiného než zavařovat. Nakládaná sušená rajčata jsou trošku zdlouhavější, ale o to lepší. 



Na sušení jsou nejlepší masitější druhy. Menší rajčata rozkrojím jen na poloviny a větší na čtvrtiny. Velká masitá rajčata na plátky. Neosvědčily se mi cherry rajčátka, po usušení je to skoro jen slupka. Úplně malá rajčata je lepší dát upéct do trouby, posypat kořením a naložit do oleje.


Já suším v sušičce, ale každý suší, jak je zvyklý. Usušená rajčata musí být lesklá a pružná, nesmí přeschnout. Sušená rajčata vrstvím do sklenic. Každou vrstvu posypu trochu hrubou mořskou solí, sušenou bazalkou, sušeným orgánem (dobromyslí) a zaleji olivovým, nebo slunečnicovým  olejem. Může se dát i rozmarýn, ale s tím opatrně, je hodně aromatický a potlačí ostatní chutě. Stejně tak česnek, protože ne do každého receptu se potom hodí chuť česneku.