Okurková sezóna

04.07.2018

Okurková sezóna

Okurková sezóna v divadle nebo v televizi to je většinou takový odpočinkový program, prostě jsou prázdniny. Ovšem okurková sezóna pro zahrádkáře a hospodyňky to je jiná záležitost. Tady není žádný odpočinkový program, tady se pilně pracuje. Okurky to je základ zavařování a nakládání zeleniny.

Každý má ten svůj nejlepší nálev a nejlepší kombinaci. Každému chutná jiný nálev. Já nemám ráda ty hodně kyselé ani umělé sladidlo, takže pro mne jasně vede klasický sladkokyselý nálev. Nemám ráda kvašáky, ale mám moc ráda kopr. Takže okurky prokládám mrkví, cibulí a koprem. Nic nového ani žádná specialita, ale tyhle okurky jsou pro mne nejchutnější. 

Do nálevu nakládám okurky menší. Ty větší použiji do směsi na salát. Mrkev mírně  povařím, nesmí být úplně měkká. Okurky a mrkev nakrájím na kostičky. Kdo má rád přidá i celer nebo petržel. Cibuli do salátu dávám čerstvou a tady nakrájená by byla hodně měkká. Takže ji nakrájím na kolečka a dám ji tam kvůli chuti. No a chuť kopru je potřeba a ve směsi nať není nejlepší řešení, tak tam dávám stonky kopru. Zalévám přecezeným nálevem bez koření. 

  1. Zeleninové směsi, nebo taky čalamády, to je zase zužitkování všech možných zelenin a proto jsou pokaždé jiné. Já jsem nakládala zelí na kvašení do kameňáku, teda spíš kameňáčku. Neodhadla jsem množství a nakrouhala jsem víc zelí a tak mi zbylo. K zelí jsem přidala nakrájenou cibuli na kolečka, papriku na proužky a mrkev na kolečka. Mrkev jsem nastrouhala na okurkovém struhadle, aby byla kolečka slabší. Směs jsem mírně posolila a nechala  trochu změknout. Nakonec dát do sklenic a zalít přecezeným okurkovým nálevem a sterilizovat.


Teď si někdo říká takový nesmysl, do okurků přece patří křen, nebo feferonka, česnek, estragon a další nezbytné ingredience. No a to je prostě ono, ta variabilita kombinací a výsledných chutí. Tak s chutí do toho a i když je okurková sezóna ať ještě stihneme nějaké divadlo, nebo dobrý  film.