Opomíjené zavařeniny

11.07.2018

Opomíjené zavařeniny


V dnešní době se klade důraz na kvalitu potravin. Zpracování vlastních výpěstků a nebo i zakoupených kvalitních sezóních  produktů se stává samozřejmostí. Jde nám nejen o množství, ale i o různorodost uchované zeleniny a ovoce. Tak ještě dva tipy na zavařování. 

Letos je velká úroda ovoce. Zavařování, sušení a nakládání je v plném proudu. V loňském roce to bylo přesně naopak a nebylo skoro co zpracovávat. Tak jsem zavařila kompot z mirabelek (špendlíků) a chuť byla výborná. Letos i když je ovoce dostatek, tak jsem pár skleniček udělala taky. Nakyslá chuť kompotu je vynikající třeba do rýžového nákypu a nebo k masu.

Pěstuji fazolky na lusky a letos se jim opravdu daří a nestíháme je spotřebovat. Zamrazené jsou vhodné spíš jen na omáčku, nebo do polévky. Ale například na salát ty mražené nejsou moc dobré. Tak jsem je krátce povařila, hned zchladila studenou vodou, naskládala do sklenic, zalila okurkovým nálevem a sterilizovala jsem na 80 stupňů 20 minut. Většinou se fazolky zavařují ve slaném nálevu, ale je dobré udělat si obě varianty.