Papriky na zimu

03.09.2018

Papriky na zimu

Ve zpracování zeleniny na zimu vedou okurky, rajčata a taky dýně. Papriky jsou neprávem až za nimi. Možná je to tím, že úroda paprik ze zahrádek není až tak vysoká. Dostatek plně vyzrálých paprik vhodných na zavařování je většinou až v září.

U nás je oblíbená zavařená klasická červená paprika. Nejvhodnější je kapie, ale můžou být i jakékoliv jiné masité červené odrůdy. Papriky jen zbavíme semínek, očistíme, rozkrojíme na poloviny a naskládáme do sklenic. Zavařuji takto celé půlky paprik, nekrájím je na proužky. Paprika zůstane pěkně pevná, paprika na nudličky bývá dost měkká. Do sklenice dávám bobkový list, nové koření, cibuli a lžíci oleje. Zaleji okurkovým nálevem a sterilizuji na 80 stupňů 20 minut. Zelené papriky se nehodí, většinou zhořknou. Zelené papriky je lepší naplnit nastrouhaným zelím, nebo udělat čalamádu.

U nás je ještě oblíbená harisa. Možná je to spíš jen papriková pasta, ale hodně ostrá. Dáváme dva díly červené papriky a jeden díl feferonek. Můžou být i pálivé kozí rohy nebo chilli. Papriku očistíme a nakrájíme, feferonky jen zbavíme stopky i s tím koncem. Trochu povaříme, aby nám to šlo lépe rozmixovat. Přidáme sůl, ocet, cukr a povaříme. Plníme do skleniček a sterilizujeme. 

Stejně zavařuji i kozí rohy. Nakládané pečené papriky jsou taky moc dobré. Postup na naložení pečených paprik jsem psala již v receptu na Salát z pečených paprik. Hodně paprik se zpracuje i do leča na zimu. Oblíbené jsou i různé Zeleninové hořčice. Naložená červená paprika a harisa to je pro mne takový paprikový základ na zimu.