Pečená zelenina

Pečená zelenina

Pečenou zeleninu u nás máme rádi jako přílohu k masu, ale i jen tak samotnou. Oproti vařené nebo dušené zelenině si uchová lepší tvar i chuť. Zeleninu očistíme a nakrájíme na dílky. Dáme do mísy pokapeme olejem a posypeme kořením. Lehce promícháme a dáme na pečící papír péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme jen krátce, aby zelenina byla na zkus.

Oleje jen trochu kvůli barvě a taky některé vitamíny potřebují tuk kvůli uvolnění ze zeleniny a následně správnému využití organismem. Na obrázku je upečená zelenina s kořením. Dá se péct i s čerstvými bylinkami. Nebo čerstvé bylinky dát třeba do jogurtového dipu a podávat se zeleninou.

Bylinkový jogurtový dip:

Suroviny: jogurt,1 stroužek česneku , citronová šťáva, sůl, pepř, čerstvé bylinky

Postup: do jogurtu přidáme česnek utřený ve špetce soli, pepř, citronovou šťávu a nasekané čerstvé bylinky. Můžeme přidat i zakysanou smetanu.

Já osobně mám nejraději pečenou zeleninu samotnou. Péct se dá spoustu druhů zeleniny, záleží kdo co má rád.