Pečený čaj

Pečený čaj

Před několika lety mi dala kamarádka skleničku pečeného čaje. Já moc ovocné čaje nemusím, ale její poznámka, že si pečený čaj dává třeba na zmrzlinu, tak ta byla pro mne zásadní. Takže od té doby děláme pečené čaje a používáme na čaj a limonádu. Já ale stejně nejraději dávám pečený čaj na tu zmrzlinu, do pudinku s piškotama, do jogurtu, na vločkovou kaši a nebo do různých moučníků.

Na pečený čaj lze použít jakékoliv ovoce. Někdo používá zmrazené ovoce, ale já používám nejraději čerstvé. Je dobré kombinovat sladké a kyselé ovoce. Nejlepší chuť má čaj, když je ve směsi nějaké drobné kyselejší ovoce, například rybíz, ostružiny, josta, borůvky a podobně. Většinou se do pečeného čaje dává koření, já dělám víc druhů a některé s kořením a některé bez. Děti ty kořeněné moc nemusí a taky bez koření je potom širší použití třeba do moučníků.

Suroviny:

2 kg ovoce maliny, jahody, rybíz, meruňky, švestky, borůvky

1/2 kg cukru

2 svitky skořice

1 hvězdička badyánu

5 hřebíčků

5 kardamomů

Postup:

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Ovoce omyjeme a větší kousky nakrájíme. Ovoce dáme do hlubšího plechu přidáme koření a cukr. Skořici vložím mezi ovoce , ale ostatní drobnější koření dám do vajíčka na čaj a po upečení koření vydělám. Někdo používá i mleté koření, ale většinou chuť koření výrazně převýší chuť ovoce. Pokud nemáte i kyselejší ovoce, jako je třeba rybíz, tak přidejte citron. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 45 minut. Dáme horké do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Nebo můžeme sterilizovat na 80 stupňů 20 minut.

Pokud třeba rádi dáváte jedlé dárky, tak pečený čaj je ideální. Je dobré si již teď nějakou část dát do pěkných skleniček. Pečený čaj se dá samozřejmě dělat i v zimě, ale výběr čerstvého kvalitního ovoce je menší. A dárek z domácího ovoce je nejlepší.