Pistáciový jarní dort

Pistáciový jarní dort


Je tady jaro, tak by to chtělo nějaký zelený dort. Co třeba pistáciový ozdobený čerstvými fialkami? 


Suroviny na korpus

10 vajec

10 lžic cukru

8 lžic polohrubé mouky

2 lžíce pistáciového pudinkového prášku

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene


 

Krém:

750g mascarpone

4 smetany na šlehání (800ml)

150g cukru

3 ztužovače šlehačky


150g loupaných pistácií na ozdobu a do krému


Postup:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do žloutkové směsi. Větší plech vyložíme pečícím papírem a nalejeme směs. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. 

Na krém vyšleháme šlehačku se ztužovačem, přidáme mascarpone, cukr a jemně nastrouhané pistácie. Část krému na zdobení si necháme bez pistácií aby se nám neucpávala špička zdobičky.

Upečený korpus rozkrojíme na polovinu. Z jedné poloviny odkrojíme dva proužky asi 3 cm široké. Užší díl natřeme krémem, položíme na každou stranu proužek korpusu, potřeme zase krémem a položíme širší pruh. Vytvarujeme do tvaru otevřené knihy.

Dort dozdobíme krémem, celými pistáciemi a posypeme jemně nastrouhanými pistáciemi. Nakonec ozdobíme živými květy a lístky fialek a lístky meduňky.


Pokud nemáte pistácie dozdobit živými květy můžete i ovocné dorty, nebo ovocný salát.