Pistáciový jarní dort

24.03.2019

Pistáciový jarní dort


Je tady jaro, tak by to chtělo nějaký zelený dort. Co třeba pistáciový ozdobený čerstvými fialkami? 


Suroviny na korpus

10 vajec

10 lžic cukru

8 lžic polohrubé mouky

2 lžíce pistáciového pudinkového prášku

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene


 

Krém:

750g mascarpone

4 smetany na šlehání (800ml)

150g cukru

3 ztužovače šlehačky


150g loupaných pistácií na ozdobu a do krému


Postup:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do žloutkové směsi. Větší plech vyložíme pečícím papírem a nalejeme směs. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. 

Na krém vyšleháme šlehačku se ztužovačem, přidáme mascarpone, cukr a jemně nastrouhané pistácie. Část krému na zdobení si necháme bez pistácií aby se nám neucpávala špička zdobičky.

Upečený korpus rozkrojíme na polovinu. Z jedné poloviny odkrojíme dva proužky asi 3 cm široké. Užší díl natřeme krémem, položíme na každou stranu proužek korpusu, potřeme zase krémem a položíme širší pruh. Vytvarujeme do tvaru otevřené knihy.

Dort dozdobíme krémem, celými pistáciemi a posypeme jemně nastrouhanými pistáciemi. Nakonec ozdobíme živými květy a lístky fialek a lístky meduňky.


Pokud nemáte pistácie dozdobit živými květy můžete i ovocné dorty, nebo ovocný salát.