Pohanka s jarní zeleninou

Pohanka s jarní zeleninou

Pohanka je trochu opomíjená, ale pro náš organismus velice prospěšná. Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol. Protože neobsahuje lepek, je vhodná pro osoby trpící celiakií jako náhrada běžných obilovin.  


Suroviny:

2 šálky loupané pohanky, kroupy

jarní zeleninu, mrkev, rané zelí, pórek, jarní cibulky, listový špenát

lžíci másla, sůl, pepř

parmezán


Postup:

Pohanku propláchneme a dáme vařit. Na jeden díl pohanky dáme 1,5 dílu vody. Vaříme 10-15 minut a potom necháme dojít pod pokličkou. Na másle osmahneme čerstvou zeleninu. Můžeme použít jakoukoliv zeleninu. Přidat můžeme například i listy z kedluben, květáku, mangold atd. Zeleninu krátce podusíme přidáme pohanku. Pohanku neproplachujeme. Dochutíme a na talíři posypeme hoblinami parmezánu a čerstvé mrkve, nebo ředkve. 

Kdo má rád různá rizota, tak na vaření pohanky použije trochu víc vody a parmezán nastrouhá a vmíchá přímo do směsi. Nakonec přidáme ještě kousek másla a promícháme.