Pohankové rizoto

24.01.2020

Pohankové rizoto

Samozřejmě nejde o klasiku z rýže, ale pohanka má spoustu  zdraví prospěšných látek a je dobré ji zařazovat do jídelníčku.

Suroviny :

300 g loupané pohanky

nakládaná sušená rajčata

pršut

2dl bílého vína

parmezán

Postup:

Pohanku propláchneme, zalejeme vroucí vodu a uvaříme. Vody dáme o něco víc a pohanku nevaříme úplně do měkka. Několik plátků pršutu nakrájíme na nudličky a orestujeme na 2 lžících oleje z nakládaných rajčat. Já si dělám vlastní nakládaná sušená rajčata i s kořením. Přidáme pohanku, rajčata, podlejeme vínem a dusíme do měkka. Nemusíme podlévat vývarem, pršut a nakládaná rajčata pohanku dostatečně ochutí. Nakonec přidáme 2 lžíce strouhaného parmezánu. Výsledek by měl mít konzistenci jako italské rizoto.

Před podáváním dozdobíme plátky pršutu, parmezánem a čerstvou zeleninou.