Rajčata na zimu

05.08.2018

Rajčata na zimu

Na zimu si děláme zásobu našich vypěstovaných rajčat. V zimě je v obchodech dostatek čerstvých rajčat, ale chuť domácích rajčat tam chybí. Naše rajčata vypěstované na sluníčku mají vynikající chuť. Rajčata ze skleníků v zimním období tu chuť při vaření nenahradí. 

Nejjednodušší je rajčata zamrazit. Minimum práce a při malém množství asi ano, ale já to moc nemusím. Zavařování rajčat je sice pracnější, ale výsledek chutnější.

Způsobů nakládání a zavařování rajčat je opravdu mnoho. Ty  základní na vaření domácí kuchyně, které si dělám já, tak to jsou například rajčatová šťáva, lečo a loupaná rajčata.

Nedělám rajčatový protlak. Přijde mi zbytečné dlouhé vaření  kvůli odpaření vody. Raději dělám rajčatovou šťávu.. Nakrájím rajčata, přidám sůl, ocet, cukr a dám rozvařit. Ocet a cukr jen trochu, ne úplně jak na rajskou, aby se šťáva dala použit i do jiných receptů. Vařím i se svitkem skořice a dávám i jednu čerstvou oloupanou červenou řepu vcelku. Řepa jen kvůli barvě, takže nakonec vydělám. Po rozvaření rajčata přepasíruji a dám do sklenic. Sterilizuji na 80 stupních  20 minut. 

Lečo klasicky na oleji podusit cibuli, potom přidat nakrájenou papriku a na konec rajčata. Jen přisolím, nic jiného nedávám. Je tam olej, tak zavařuji do omniovek a víčko s červenou gumičkou. Zase na 80 stupňů na 20 minut. Možná to není nutné, ale tak to mám odzkoušené a nic se nekazí.

Poslední a podle mne nejlepší je prostě jen rajčata naříznout, spařit horkou vodou, prudce ochladit a oloupat. Nakrájím, dám do sklenic a nahoru na malou sklenici půl lžičky soli a na velkou celou. Zavřu a sterilizuji, tak jak ostatní.