Salát z pečených paprik

15.08.2018

Salát z pečených paprik

V létě je čerstvá paprika a různé saláty z ní vítané oživení jídelníčku. Salát z pečených paprik je spíš vhodný jako lehký oběd nebo večeře. Pečené papriky si můžeme naložit i na pozdější použití.

Suroviny:

červená paprika

balkánský sýr

bazalka

olej

citronová šťáva

česnek


Postup:

Nejdřív upečeme papriky. Papriky by měly být masité a zralé. Ideální je například kapie. Já jsem pekla různé, prostě co jsem našla na zahradě. Papriky dáme na pečící papír a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme tak dlouho než se začnou dělat puchýřky a místy slupka i zčerná. Potom papriky  přendáme do sáčku a necháme asi 15 minut "zapařit". Papriky vysypeme ze sáčku a oloupeme. Nejdřív natrhneme špičku a necháme vytéct šťavu do misky, bude to základ nálevu. Vyjmeme semínka a slupku oloupeme.

Oloupané papriky nakrájíme na proužky. Přidáme nakrájený sýr, česnek, citronovou šťávu a olej. Sýr je dost slaný, tak ani nemusíme solit. Podáváme s pečivem.

Je dobré upéct paprik víc naráz a udělat si několik variant. Salát se sýrem je k rychlé spotřebě, ale zbytek můžeme mít uložený delší dobu. 

Nakrájené pečené papriky, šťávu z paprik, sůl, česnek, čerstvou bazalku a olej dáme do uzavíratelné sklenice, nahoru ještě zalejeme tenkou vrstvou oleje a uložíme do lednice. Vydrží několik dnů. Použijeme k masu, na těstoviny, do salátů a spousty dalších receptů. Pokud vynecháme čerstvou bazalku, vydrží naložené papriky v lednici několik týdnů.