Třešňový kompot a sirup s rybízem

Třešňový  kompot a sirup s rybízem

V loňském roce nebyla ani jedna třešeň a letos je velká úroda. Rané třešně se zavaří bez obav celé. Pozdní odrůdy ale bývají červivé, tak ty raději rozpůlím a napadené vyhodím. 

Třešňový kompot s rybízovou šťávou

Vypeckované půlky třešní prosypu krystalovým cukrem a nechám přes noc odstát. Třešně pustí šťávu. Šťávu sleju a přidám do ní červený rybíz, povařím a přepasíruji. Pokud dáte hodně rybízu tak přidejte trochu vody. Rybíz má hodně pektinu a místo šťávy by jste měli rosol, ale i to je možné výsledek budou třešně v ovocném rosolu.  Třešně nasypu do sklenic a zaleji třešňovou šťávou s rybízem. Sterilizuji dvacet minut na 80 stupňů. Takto zavařené třešně mají výraznější chuť a jsou výborné na pečení, nebo do jogurtů a kaší. Šťáva ještě zbyde, tak z ní ještě uděláme sirup. 

Sirup z třešní a rybízu

Použijeme šťávu co nám zbyla z přípravy kompotu. Odměříme množství a přidáme cukr. Stačí 0,5 kg na 1 litr šťávy (cukr už tam je z naložení třešní). Abych nemusela dávat žádné konzervační přípravky a nic se nekazilo, tak sirup vždy provařím dám do sklenic a sterilizuji. Při větším množství rybízu bude sirup dost hustý a hodí se třeba na přelití palačinek nebo jiných dobrot.

Oblíbenější jsou zavařené višně. Na sirup už nedošlo, protože  mám mladý stromek. Tak letos jen kompoty a zbytek je zasypaný cukrem a zalitý vodkou. Takže sirup až příští rok.

No a podle mne je nejlepší z kompotů angreštový. Angreštový kompot a na to vyšlehaná šlehačka to je prostě dobrota. Ale každý má ten svůj oblíbený. No a pak tu jsou odpůrci kompotů kvůli  přidanému cukru. Samozřejmě čerstvé ovoce je nenahraditelné, ale přes zimu máme na výběr  naše ovoce ze zahrádky s přidaným cukrem a "čerstvé" jahody, maliny a ostatní ovoce z pěstíren s přídavkem všech možných postřiků. Přiznám se, že jsem mlsná a taky si je koupím, ale stejně raději sáhnu po dobrém kompotu.