Zapečený bulgur

Zapečený bulgur

V lednu většina z nás chce začít jíst zdravě a nebo začínají s dietou. Tak začneme se zeleninovými saláty, šťávami, vločky atd. Jenže venku je zima a tak potřebujeme spíš teplé jídlo. Zkoušeli jste bulgur? Je to vlastně předvařená nalámaná celozrná pšenice. Je lehce stravitelný a má pro nás spoustu zdraví prospěšných látek. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Suroviny:

200g bulguru

2 hrsti čerstvého špenátu,nebo 1 brokolice

1 mrkev

1 petržel

2 vejce

100g tvrdého sýru

2 stroužky česneku

Sůl, pepř

Tuk na vymazání pekáče

Postup:

Bulgur uvaříme podle návodu. Některý stačí jen zalít horkou vodu a nechat nabobtnat a některý povařit 2 minuty a nechat dojít. Do bulguru přidáme nakrájený špenát,mrkev, petržel,česnek,vajíčka sůl a pepř. Jestli vám v mrazáku ještě zbyl medvědí česnek dejte ho místo stroužků česneku. Když budete dávat brokolici, tak ji napřed velmi krátce povařte a hned dejte do studené vody, aby nám zůstala krásně zelená. To stejné platí i pro mrkev a petržel. Dáme do vymazané zapékací misky a dáme péct. Před dopečením poklademe plátky sýru a necháme dopéct. Podáváme z čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Jednoduché, rychlé, syté a přitom málo kalorické. Podobné jak kuskus,ale zdravější a chutnější. Pokud ostatní členové rodiny pláčou po mase, přidejte šunku nebo uzené.