Zapečený chřest

Zapečený chřest
Sezóna chřestu je v plném proudu. Chřest je zelenina výborná, ale taky většinou dražší. Kdo má na zahradě svůj chřest, tak neřeší ani cenu ani množství. Kdo nemá zkušenosti s recepty z chřestu, tak se nechce třeba pouštět do složitých omáček na chřest a podobně. Tak mám pro vás jeden úplně jednoduchý recept.
Suroviny:
balíček chřestu
5 větších brambor
200g uzeného masa
200ml smetany
1 lžíce másla
Postup:
Brambory očistíme,rozkrojíme na poloviny a uvaříme v osolené vodě. Spodní část chřestu škrabkou očistíme, vrchní část necháme tak. Pokud by byl chřest na konci tvrdý, tak tu část odkrojíme a dáme třeba do polévky. Takto připravený chřest vložíme do vařící, osolené vody a krátce povaříme. Slejeme a hned dáme do studené vody, slejeme a necháme okapat. Vaříme opravdu krátce asi 1 minutu.
Nádobu na zapékání vymažeme máslem a poklademe půlkami brambor. Na spodek pod brambory můžeme ještě dát plátky uzeného masa. Chřest obalíme plátky uzeného (špičky chřestu neobalujeme) a položíme na brambory. Přelejeme smetanou a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Doporučuji nejdřív péct přikryté, aby se nám nespálily špičky chřestu.
Nejlépe je použít nové brambory a místo uzeného se dá použít šunka. Recept je jednoduchý, ale výsledek je skvělý.