Zapečený chřest

Zapečený chřest


Sezóna chřestu je v plném proudu. Chřest je zelenina výborná, ale taky většinou dražší. Kdo má na zahradě svůj chřest, tak neřeší ani cenu ani množství. Kdo nemá zkušenosti s recepty z chřestu, tak se nechce třeba pouštět do složitých omáček  na chřest a podobně. Tak mám pro vás  jeden úplně jednoduchý recept. 

Suroviny:

balíček chřestu 

5 větších brambor

200g uzeného masa

200ml smetany

1 lžíce másla


Postup:

Brambory očistíme,rozkrojíme na poloviny  a uvaříme v osolené vodě. Spodní část chřestu škrabkou očistíme, vrchní část necháme tak. Pokud by byl chřest na konci tvrdý, tak tu část odkrojíme a dáme třeba do polévky. Takto připravený chřest vložíme do vařící, osolené vody a krátce povaříme. Slejeme a hned dáme do studené vody, slejeme a necháme okapat. Vaříme opravdu krátce asi 1 minutu. 

Nádobu na zapékání vymažeme máslem a poklademe půlkami brambor. Na spodek pod brambory můžeme ještě dát plátky uzeného masa.  Chřest obalíme plátky uzeného (špičky chřestu neobalujeme) a položíme na brambory. Přelejeme smetanou a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Doporučuji nejdřív péct přikryté, aby se nám nespálily špičky chřestu.

Nejlépe je použít nové brambory a místo uzeného se dá použít šunka. Recept je jednoduchý, ale výsledek je skvělý.