Zavařená pečená jablka

Zavařená pečená jablka

Klasický kompot z jablek neděláme. U nás ho skoro nikdo nejí. Na štrůdl se jablka většinou nastrouhají, přidá se trochu cukru a zavaří. Je to rychlé, ale použití spíš jen na ten štrůdl a jiné pečení. Já dělám něco mezi kompotem a strouhanými jablky. Jablka se dají použít na tradiční štrůdl, ale i jako kompot. Tento kompot je dobrý teplý, třeba k rýžovému nákypu nebo k ovesné kaši.

Jablka očistím a nakrájím na dílky. Jednotlivé dílky silné ideálně asi 0,5 cm. Když jsou širší, tak jako kompot je to lepší, ale do štrůdlu jsou to velké kousky. Tenší dílky se zase zbytečně rozvaří. Nakrájená jablka nasypu do hlubokého plechu a dám péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 10 minut. Není potřeba dávat žádný ocet a na začátku ani cukr. Když se dá cukr hned na začátku pustí zbytečné moc šťávy. Když jablka pustí trochu šťávy, tak přidám cukr, promíchám je a ještě chvilku peču. Na plný velký plech jablek dávám zhruba 8 lžic cukru. Záleží na tom, jak jsou jablka sladká. Jablka musí změknout, ale ne úplně. Nakonec přidám mletou skořici, promíchám a plním do sklenic. Sterilizuji na 80 stupňů 20 minut.

Jablka po upečení. Mají změknout, pustit trochu šťávu, ale zůstat vcelku.                        Pečou se krátkou dobu celkem asi 15 minut.
Jablka po upečení. Mají změknout, pustit trochu šťávu, ale zůstat vcelku. Pečou se krátkou dobu celkem asi 15 minut.