Zeleninové klíčky

24.02.2018

Zeleninové klíčky

Venku je zima a máme čas projít kuchařky a knížky o zahradě co nám přinesl "Ježíšek". Plánujeme co budeme na jaře pěstovat a stýská se nám po zahradě. Potřebujeme do jídla přidat něco čerstvého, zdravého a dobrého. Tak je nejvyšší čas pustit se do klíčení semínek. Ti kdo používají naklíčená semínka,tak mají své oblíbené. Tomu kdo ještě nezkusil, doporučuji začít s mungem. Na začátek nepotřebujete žádné nakličovadlo, stačí zavařovací sklenice . Fazolky mungo dáme do sklenice zalejeme vodou a necháme nabobtnat aspoň 12 hodin. Vodu slejeme a mungo necháme ve sklenici klíčit. Přikryjeme a 2x až 3x denně propláchneme čistou vodou. Přibližně za 2 až 3 dny můžeme konzumovat. Doporučuji hlavně čerstvé na chleba nebo do salátů. Stačí jen rozkrojit bagetu a namazat máslem nebo pomazánkou, nasypat naklíčené mungo a přiklopit. Chutná podobně jako čerstvý hrášek, takže nebudou protestovat ani děti. Co se týká výživové hodnoty naklíčených semínek, to asi ani není potřeba rozebírat. Těžko najdeme něco zdravějšího a teď v zimě obzvlášť. Jakmile jednou ochutnáte začnete zkoušet i další. Potom je dobré si pořídit nakličovací misky. Nakličovat se dá mnoho semen a každý si najde své oblíbené. Semínka nekupujte v zahradnických potřebách, ty patří na zahradu. Kupujte si semínka na klíčení v bio kvalitě v prodejnách se zdravou výživou. Většina je na váhu, takže můžete nakoupit na zkoušku menší množství. Výběr je velký můžete vyzkoušet ječmen, pšenici, konopí,proso, ředkvičky, pískavici a spoustu dalšího. Vždycky je nejlepší vše spotřebovat syrové. Když budete mít naklíčeno víc něž spotřebujete za syrova a nebo některý pokus vás nenadchne ( i to se může stát, chutě máme různé ), přidejte semínka například do zeleninových karbanátků,nebo do zapečených pokrmů.