OSTATNÍ

Povidla švestková, hrušková, jablečná a další, děláme asi všichni podobně. Dělají se na kamnech, nebo v troubě bez míchání. Já dělám pečená v troubě. Na dno plechu dám asi lžíci octa. Ocet zajistí, že se ovoce bez míchání nepřipeče. Nasypeme ovoce a dáme péct. Pečou se půl hodiny až hodinu, podle druhu a šťavnatosti ovoce. Před koncem pečení můžeme...

Lípa

28.05.2018

Včera jsme byly s dcerou sbírat lipový květ na čaj. Protože sběr je nejlepší za sluníčka, tak je to nádherná procházka. Již z dálky jde cítit vůni lípy. Při příchodu pod lípu to hučí jak v úle. Kvetoucí lípa je plná včel a dalších pracantů.

Začátek jara byl velice suchý a všechno bylo pokryté nalétaným pylem a prachem. Konečně začalo pršet a veškeré nečistoty se spláchly. Ten kdo sbírá bylinky, tak má svoje oblíbené a osvědčené. Pokud s bylinkami začínáte, tak je nejlepší začít se známými bylinkami. Například na nachlazení černý bez, dobromysl, lípu a třeba šípek. Neměla by chybět...

V poslední době velký módní trend. Naštěstí se sbírá nať a ne cibulky a semínka. Ale některé trendy jsou i prospěšné. Pokud česnek nekupujeme na trhu, tak si uděláme krásnou jarní procházku a ještě z něho potom něco dobrého. Medvědí česnek je nejlepší čerstvý na pomazánky, pesto, špenát, nádivky, prostě každý dle svého. Já mám ráda špenát z...

Vejce a já

24.02.2018


Pokud se řekne "vejce a já" okamžitě se nám vybaví Betty MacDonaldova a její úžasný román Vejce a já. Protože se tady bavíme spíš o vaření, tak opravdu to bude o vejcích. Dnes je spousta různých způsobů stravování. Nejznámější jsou asi vegetariáni nebo vegani,ale těch směrů je opravdu hodně. Záleží na každém co mu vyhovuje. Já osobně si myslím,...