RECEPTY

Tento recept oproti kachně na pomerančích je mnohem jednodušší, rychlejší a přesto vynikající. Potěšíte i ty co řeší dietu, nebo kachnu prostě nemusí. Můžete použít krůtí stehno horní i s kostí a kůží, nebo steak. Já jsem pekla celé horní stehno.


Trochu opomíjená, ale teď v zimě ideální polévka. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Obsahují značné množství vitamínů skupiny B, vápník, železo a další nerostné látky. Takže luštěniny, kroupy a kořenová zelenina jsou ta pravá kombinace nejen na zimní polévku.

Samozřejmě nejde o klasiku z rýže, ale pohanka má spoustu zdraví prospěšných látek a je dobré ji zařazovat do jídelníčku.

Tuto pomazánku mám moc ráda. Je sice trochu pracnější, než například tuňáková nebo sardinková, ale určitě stojí za to. Většina rybích pomazánek se mixuje, nebo míchá do hladké pomazánky. Tato pomazánka má naopak "přiznané" složení.

A je zde jahodová sezóna. Období jahodových knedlíků, koláčů a všemožných jahodových potěšení. Tentokrát jsem sáhla po nadýchané klasice. Lehký piškot, šlehačka, jahody a bílá čokoláda, to je léto na talíři.

Pohanka je trochu opomíjená, ale pro náš organismus velice prospěšná. Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol. Protože neobsahuje lepek, je vhodná pro osoby trpící celiakií jako náhrada běžných obilovin.

Sezóna chřestu je v plném proudu. Chřest je zelenina výborná, ale taky většinou dražší. Kdo má na zahradě svůj chřest, tak neřeší ani cenu ani množství. Kdo nemá zkušenosti s recepty z chřestu, tak se nechce třeba pouštět do složitých omáček na chřest a podobně. Tak mám pro vás jeden úplně jednoduchý recept.

Taky máte ještě z loňska zásoby třešňových kompotů? Za chvíli budou čerstvé třešně, tak mám pro vás jeden recept na snížení zásob. V receptu jsou použité ovesné vločky, těsto je chutnější. Klasickou náplň nahrazuje čokoláda. Můžete použít jakoukoliv, ale k třešním jde chuťově nejlépe hořká.

Nemáte formu na beránka a nebo se vám nedaří? Upečte buchtu na plech a vykrojte tvar vajíčka. Ozdobit dle vlastní fantazie a chuti a velikonoční moučník je hotový. Pekla jsem mazanec se sušeným ovocem a zbylo mi dost bílků, tak jsem upekla ještě rychlý bílkový chlebíček.

Do klasického mazance se dávají hrozinky a mandle. Po loňské velké úrodě ovoce, máme většinou zásobu sušeného ovoce, takže můžeme využít domácí zásoby. Mazanec s různými křížalami je výborný.

Máme tady období půstu a před námi Zelený čtvrtek. Většinou bude na oběd asi špenát a to nejlépe z kopřiv a medvědího česneku. Taky je tady další ze zelených variant obědu a to fazolové lusky. Toto jídlo buď milujeme a nebo nesnášíme. Ale chutě se mění, tak zkuste starou známou klasiku.

Buchta Margot

07.04.2019

Buchta z Margot tyčinkou je sázka na jistotu, když potřebujeme rychle nějaký moučník. Je naprosto jednoduchá, rychlá a výborná.