RECEPTY

Po loňské vysoké úrodě ovoce, máme spoustu zavařenin a taky sušeného ovoce. Například jablka zavařená na štrůdl jsou vynikající. Protože štrůdl a podobné moučníky jsou většinou s tukem a cukrem, který se snažíme trochu omezit, tak jsem zkusila jablečné bochánky bez mouky, cukrů, tuku i vajec a přesto jsou moc dobré.

Kdoule jsou krásné ovoce s úžasnou vůní a letos se jich urodilo po dlouhé době hodně. Bohužel k přímé spotřebě se nehodí. Výborná je kdoulová marmeláda, povidla a nebo kdoulový sýr. Kdoule musí být úplně zralé, nejlépe několik týdnů odleželé.

Nejčastěji se nakládají špekáčky a sýry, ale dobré jsou i naložené minikarbanátky.

Letos je opravdu hodně jablek a tak je dobré občas udělat změnu ke klasickému štrůdlu. Rohlíčky z kynutého těsta plněné jablky se skořicí jsou ideální.

Kulajda

24.09.2018

Dostala jsem košík hříbků, takže došlo na řízky z hub, omáčku a samozřejmě oblíbenou kulajdu. Teď v září je na zahradě krásný kopr a kořenová zelenina, tak chyběly jen ty hříbky.

Pěstujete na zahradě rukolu a vykvetla vám? Zkuste použít mladé lusky (šešule) do salátu. Chuť je skoro stejná, možná i trochu lepší a je to zajímavá změna.

Pokud potřebujeme rychle nějaký jednoduchý moučník, tak jablka v županu jsou ideální volba. Tradiční rychlý zákusek s nádechem přicházejícího podzimu.