ZAVAŘOVÁNÍ

Kdo má kdouloň na zahradě, tak marmeládu určitě dělá. Pokud nemáte, určitě si pár kdoulí kupte a marmeládu uvařte. Kdoulová marmeláda je vynikající. Nemusí se dávat žádné želírující přípravky má dostatek pektinu. Důležité je kdoule nechat po utržení dozrát, třeba i několik týdnů. Kdoule musí být úplně žluté, teprve po uležení se plně rozvine...

Hruškové kompoty již máme většinou zavařené, ale z podzimních hrušek ještě můžeme pár kompotů zavařit. Na tento kompot používám co nejmenší hrušky. Neloupu je, jen je rozkrojím na poloviny a vykrojím jadřinec. Očistěné hrušky skládám do sklenic spolu s kořením a šípky. Šípky vybírám ještě pevné a jen odstraním stopku a zbytek okvětí. Šípky jsou v...

Klasický kompot z jablek neděláme. U nás ho skoro nikdo nejí. Na štrůdl se jablka většinou nastrouhají, přidá se trochu cukru a zavaří. Je to rychlé, ale použití spíš jen na ten štrůdl a jiné pečení. Já dělám něco mezi kompotem a strouhanými jablky. Jablka se dají použít na tradiční štrůdl, ale i jako kompot. Tento kompot je dobrý teplý,...

Ve zpracování zeleniny na zimu vedou okurky, rajčata a taky dýně. Papriky jsou neprávem až za nimi. Možná je to tím, že úroda paprik ze zahrádek není až tak vysoká. Dostatek plně vyzrálých paprik vhodných na zavařování je většinou až v září.

Tento recept jsem někde četla pod názvem Švestková nutela. Nevím proč nutela, nejsou tam žádné oříšky. Název není zas až tak důležitý. Váhala jsem s vyzkoušením. Letos mám hodně švestek, tak došlo i na tento recept. Výsledek je opravdu moc dobrý. Výborná pomazánka na pečivo, do tvarohu nebo jogurtu a podobně.

Trochu netradiční, ale výborná podzimní marmeláda. Z hroznové šťávy se většinou dělá želé. Marmeládu z hroznů doplňuji o jablka. Chutě se skvěle doplňují a jablka obsahují spoustu pektinu.

Dobrý domácí kečup nejde udělat bez kvalitních rajčat. Potřebujeme rajčata kečupového typu. To jsou rajčata masitá s minimem šťávy. Ostatní rajčata se musí dlouho vařit. Dělám základní kečup bez dalších příchutí a dochucovadel. Pokud má někdo rád ostrý kečup, přidá třeba feferonky.

Dnes pěstuje většina zahrádkářů na zahradě stolní odrůdy vinné révy. Hrozny vypěstované doma bez jakékoliv chemie je nejlepe sníst čerstvé. Čerstvé hrozny jsou dobré v domácí limonádě. Zamrazené je můžeme používat místo kostek ledu do limonády. Ledové hrozny můžeme přidat i do horkého čaje. Čaj trochu ochladí, což oceníme při ranním spěchu. Zároveň...

Na první pohled vypadají stejně jako nakládaná sušená rajčata. Použití je podobné, ale sušená rajčata se hodí i jako příloha a do některých receptů jsou vhodnější, protože jsou šťavnatější. Nepotřebujeme dlouhé sušení a přesto na zimu budeme mít uschovaná vynikající vlastní rajčata.

Kompoty nějak vyšly z módy. Zavařuje se ovoce na pečení buchet jako jsou meruňky, švestky, třešně a podobně. Dřív se kompoty podávaly po obědě, nebo třeba i k masu. Například kompot z hrušek je výborný, ale je lepší udělat několik chuťových variant, aby nám nezevšedněly.