ZAVAŘOVÁNÍ

Na zimu si děláme zásobu našich vypěstovaných rajčat. V zimě je v obchodech dostatek čerstvých rajčat, ale chuť domácích rajčat tam chybí. Naše rajčata vypěstované na sluníčku mají vynikající chuť. Rajčata ze skleníků v zimním období tu chuť při vaření nenahradí.

Na začátku léta se nemůžeme dočkat prvních rajčat a potom je jich tolik, že nevíme co s nimi. Když už podělíme kde koho, tak nám nezbyde nic jiného než zavařovat. Nakládaná sušená rajčata jsou trošku zdlouhavější, ale o to lepší.

Pečený čaj

02.08.2018

Před několika lety mi dala kamarádka skleničku pečeného čaje. Já moc ovocné čaje nemusím, ale její poznámka, že si pečený čaj dává třeba na zmrzlinu, tak ta byla pro mne zásadní. Takže od té doby děláme pečené čaje a používáme na čaj a limonádu. Já ale stejně nejraději dávám pečený čaj na tu zmrzlinu, do pudinku s piškotama, do jogurtu,...

Letos je velká úroda ovoce. Zavařování, sušení a nakládání je v plném proudu. V loňském roce to bylo přesně naopak a nebylo skoro co zpracovávat. Tak jsem zavařila kompot z mirabelek (špendlíků) a chuť byla výborná. Letos i když je ovoce dostatek, tak jsem pár skleniček udělala taky. Nakyslá chuť kompotu je vynikající třeba do rýžového nákypu a...

Okurková sezóna v divadle nebo v televizi to je většinou takový odpočinkový program, prostě jsou prázdniny. Ovšem okurková sezóna pro zahrádkáře a hospodyňky to je jiná záležitost. Tady není žádný odpočinkový program, tady se pilně pracuje. Okurky to je základ zavařování a nakládání zeleniny.

Sezóna jahod vrcholí a je čas něco uschovat i na zimu. Receptů na zpracování jahod je nepřeberné množství. Když se do jahodové marmelády přidá červený rybíz, tak krásně zhoustne a má výraznější chuť. Velice dobrá je kombinace rebarbory a jahod. Jahody výborně chutnají a hlavně krásně voní a proto je nejraději zavařuji samotné.

Na zimu máme uskladněnou zeleninu, ale některé menší, nebo poškozené kusy je lépe zavařit. Tradiční rodinné recepty již máme v komoře, ale vždycky je dobré zkusit něco nového, nebo staronového. Zeleninové hořčice, čatny, pomazánky to je evergreen. Receptů je spousta. Já jsem lotos potřebovala zužitkovat křen,tak jsem udělala zeleninu s křenem....